E: info@all-about-coffee.nl | M: +31 (0)6 - 5754 8484

Thee of Tisane?

Wereldwijd worden er dagelijks miljoenen kopjes thee gedronken variërend van klassieke zwarte, groene tot kruidenthee. Allemaal even lekker alleen feitelijk is een kruidenthee geen thee maar een tisane. Het verschil leggen we je hier kort uit:

Thee wordt gemaakt van de blaadjes van de theeplant: Camellia Sinensis.
Er zijn 6 verschillende klassen in thee: zwarte, groene, witte, gele, oolong en post-gefermenteerde thee. Ze worden allemaal gemaakt van vers geplukte theeblaadjes, alleen de verwerking is anders waardoor de smaak en het uiterlijk van elk van deze theeën anders is.

Een kruidenthee bevat echter geen blaadjes van de Camellia Sinensis maar wordt gemaakt van uiteenlopende kruiden. Daardoor is het een tisane. De meest bekende zijn wellicht rooibos, kamille, verse munt en zoethout maar ook andere kruiden, bloemen en fruit zoals brandnetel, venkel, vlierbloesem, rozenblaadjes, sinaasappel, kaneel en granaatappel zijn prima te gebruiken. Je kunt zelf de lekkerste tisanes samenstellen door smaken te combineren. In de winter bijvoorbeeld een verwarmende rooibos met kaneel en kruidnagel, in de zomer een verfrissende drank van kamille, zoethout en sinaasappel. Sommige kruiden staan bekend om hun positieve werking. Zo zouden anijs en venkel goed zijn voor de spijsvertering, werken kamille en vlierbloesem rustgevend, munt verfrissend en kaneel juist verwarmend.

De blaadjes van de theeplant bevatten theïne. Een tisane bevat geen theeblaadjes en is dus theïnevrij. Je kunt dit dus makkelijk ’s avonds drinken zonder bang te zijn dat je niet in slaap valt.

Wil je genieten van een heerlijke tisane? Bestel dan onze Rooibos Limoen-Gember, Rooibos Ananas-Passievrucht of kruidenmelanges als Frisse Verleiding of Zonnemelange.