E: info@all-about-coffee.nl | M: +31 (0)6 - 5754 8484

Latte Macchiato


Een Latte Macchiato kent bijna iedereen en is een populaire koffiespecialiteit. Het is misschien lastig uit te spreken maar als je het eenmaal weet valt het best mee dus bij deze: de juiste uitspraak is: “Latte Makkiáto”.

Het kleine broertje van de Latte Macchiato, de zogenaamde Espresso Macchiato is wat minder bekend, maar ook zeker het proberen waard.

De letterlijke vertaling van Latte Macchiato is “gevlekte melk”. Een Latte Macchiato bestaat voornamelijk uit melk en melkschuim en wordt “gevlekt” door het toevoegen van een espresso. Karakteristiek aan een Latte Macchiato is dat deze doorgaans wordt geserveerd in een hoog glas waarin je 3 lagen ziet: een laag warme melk, een laag espresso en een laag melkschuim. Deze 3 lagen krijg je door eerst melk op te schuimen en in het glas te schenken. Vervolgens laat je het glas even staan waardoor de melk en het schuim zich weer van elkaar scheiden. Ondertussen zet je een espresso welke je opvangt in een klein kannetje. Schenk nu de espresso uit het kleine kannetje voorzichtig door het melkschuim heen op de warme melk en je ziet langzaam de 3 lagen ontstaan.

Een Espresso Macchiato is eigenlijk precies andersom. Dit drankje bestaat uit een espresso met een “vlekje” melk. Hier hoort eigenlijk geen warme melk in maar alleen een toefje melkschuim. Met een lepeltje kun je dit makkelijk op de espresso leggen.

Hoewel beide drankjes het woord “macchiato” in de naam hebben, is er dus wel een groot verschil in bereiding en in smaak. De Latte Macchiato is door de melk romig en zacht van smaak en wordt doorgaans geschonken in een groot glas terwijl je de Espresso Macchiato uit een klein kopje drinkt en een goede, pittige koffiesmaak zult proeven.